Harapan Baru jemput Muhyiddin sertai Bersih 4.0

Harapan Baru jemput Muhyiddin sertai Bersih 4.0

Menjelang perhimpunan Bersih 4 yang akan berlangsung hujung minggu ini, Gerakan Anak Muda Harapan Baru (GAMHB) hari ini menghantar surat kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin menjemput beliau menyertai protes aman tersebut.

Ketua penyelarasnya Mohd Sany Hamzan berkata, beliau berharap Muhyiddin dapat bersama perhimpunan yang akan diadakan pada 29 dan 30 Ogos ini bagi menyokong perjuangan terhadap 5 tuntutannya.

“Kami percaya sebagai bekas timbalan perdana menteri, Muhyiddin merasakan negara ini perlu diselamatkan. Malah lebih penting, rakyat menunggu seorang bekas timbalan perdana menteri untuk berani keluar perjuangkan masa depan rakyat.

“Yang kita maklum sekarang ini, keadaan negara kita amat sakit, ekonomi menjunam dan keadaan politik yg tak menentu,” katanya kepada pemberita selepas beliau dan rombongan sayap Pemuda GHB itu menyerahkan surat jemputan tersebut.

Beliau berkata, Muhyiddin sebagai bekas pimpinan kerajaan dan kini masih timbalan presiden Umno, dikenali sebagai pemimpin mempunyai integriti moral yang tinggi dan berani.

“Sebab itu rakyat mengharapkan Muhyiddin dapat bersama dengan semua parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO), bersama dalam himpunan Bersih ini,” katanya.

Surat jemputan kepada bekas timbalan perdana menteri itu dihantar GAMHB ke rumah Muhyiddin di Jalan Setiabakti, Kuala Lumpur pagi ini.

Beliau bagaimanapun tiada di rumah kerana berada di luar negara.

Setelah berbincang dengan pengawal keselamatan di situ, surat jemputan tersebut diletakkan di dalam peti surat rumah itu.

Sementara itu, Naib Penyelaras GAMHB Shazni Munir berkata surat jemputan tersebut merupakan inisiatif daripada pihak mereka sendiri.

Katanya, pihaknya sudah memaklumkan kepada pegawai khas Muhyiddin pada minggu lepas mengenainya.

Shazni juga menyatakan keyakinan Muhyiddin akan menyertai Bersih 4 berdasarkan maklum balas yang diterima pegawai beliau.

“Kita melihat daripada cara pegawainya membalas, seakan positif,” katanya.

Putrajaya semalam mengisytiharkan Bersih 4 sebagai pertubuhan haram dan menasihati rakyat Malaysia supaya tidak menyertai perhimpunan bermalam di hujung minggu ini.

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Datuk Seri Alwi Ibrahim berkata, kementerian itu mendapati Bersih 4 mampu menimbulkan keresahan dan kebimbangan di kalangan rakyat berbilang kaum di Malaysia.

Bersih 4 adalah satu perhimpunan selama 34 jam bertujuan menggesa pembaharuan institusi dan mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan.

Ia akan diadakan di sekitar Dataran Merdeka, Kuala Lumpur; Kota Kinabalu, Sabah; Kuching, Sarawak dan beberapa bandar raya utama di seluruh dunia. – 26 Ogos, 2015.